Site Overlay

Ajmokac – jelo koje miriše na detinjstvo

Ajmokac mi je bio jedna od trauma dok sam bila klinka. Pamtim da mi je to pileće belo meso koje se razvlači delovalo kao neki kuvani kanap, a onaj sos mi je delovao sivo i nejestivo.

ajmokac kokodbake
Ajmokac

Želim da mi neko objasni zašto sam obrtala oči od same pomisli na ovo, kad unutra ide sve što obožavam! 😃 Ok, kuvanu zelen ne podnosim ni dan danas, ali ona ionako služi samo da da šmek i ne ostaje u jelu. Tačno bih samoj sebi pljusnula šamar ovako matoroj što pojma nisam imala šta valja. Sada, na pragu svoje četrdesete, dala bih sve na svetu za jedan nanin ajmokac. I ne bih obrtala oči, niti bih se svađala što se u kući vazda kuva ono što ne volim. Realno, uvek mi se ugađalo, i tek sada uviđam koliko to nisam umela da cenim…

Ajmokac se sprema od sastojaka koji se lako nabavljaju, a uglavnom ih svi već i imamo u kući. Izdašno, jeftino i pravo tradicionalno jelo, pun je pogodak za ručak. Preukusno je, i ide savršeno uz neku kiselu salatu. Ona moja brza turšija legne baš kako treba. Kremasti ajmokac i kiselo povrće koje škripi pod zubima je kombinacija za deset. 🙂

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• batak sa karabatakom
• veza zeleni
• 3 kašike brašna (stavila sam jednu speltinog i dve pšeničnog)
• 1dl ulja
• 3 čena belog luka
• vegeta
• biber

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Skuvajte klasičnu pileću supu. Prvo stavite piletinu da se kuva. Sledi dosadan deo… Vadite kašikom penu koja će se stvarati. Kada pene nestane, dodajte krupno sečenu zelen. Ja obično ubacim i kocku za supu, i to goveđu kad kuvam pileću. Tu foru sam pokupila od strica. Uvek ide kontra kocka.

Meso izvadite, očistite od kože i kostiju i iscepkajte ga na vlakna.
U drugoj šerpi, na ulju propržite sitno iseckani beli luk i brašno. Pazite da vam luk ne zagori, ne radite ovo na previsokoj temperaturi.


Kada se brašno proprži, dodajte kutlaču po kutlaču bistre supe, neprekidno mešajući. Ne paničite! Ok je da se brašno zgusne na prvu, razrediće se mešanjem. Dodajte supe onoliko koliko je potrebno da dobijete gustinu sosa. Zatim dodajte meso i sveže sitno seckane listove peršuna i celera.

Pred kraj dodajte biber, još malo vegete ukoliko je potrebno, a ako ste kao ja ovisnik o belom luku, dodajte i pola kašičice praha.

To je sve! Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.