Site Overlay

Bela čorba od škembića – ketoizirana varijanta

Bela čorba od škembića nije ni nalik onome što zamišljate na pomen iznutrica. Kuvanjem se bukvano neutrališe “loš” ukus. Možete slobodno da mi verujete, jer ako se neko gadi iznutrica – to sam ja. Doduše, i rakija mi je bila gadna. :)))

Bela čorba od škembića

Ima u Nišu jedna kafana. Zove se Stara Drina. Tu dođeš da jedeš ko čovek, a ne da slikaš tanjire i toalet. Ništa fenseraj, ništa chia pudinzi, klub sendviči i ostale pošasti modernog kulinarstva.

U Staroj Drini možeš da pojedeš jednu od najboljih čorbi od škembića, teleću glavu i slične specijalitete od kojima se, verujem, mnogima kosa diže na glavi. Stara Drina je kultna kafana, za boeme, gurmančine, umetnike i obične ljude koji strava ukus stavljaju ispred strava fotografije. Pošto nisam dozvoljavala da se škembići kuvaju u kući zbog manje prijatnog mirisa, tata ih je povremeno donosio iz Stare Drine, za sebe i mamu.

Ja sam čorbu od škembića prvi put probala u Bugarskoj, na zimovanju u Pamporovu. Bugarska čorba nije bila crvena, već bela. Verovatno me je zato bilo lakše ubediti da je probam, jer su škembići manje vidljivi. I da, dopalo mi se. 🙂 Crvenu čorbu iz Stare Drine jedem od tada bez problema. Koliko li se vas sada zgrozilo, baš se pitam. 😀😀😀😀 Pre neki dan sam u Lidlu naletela na baš lepe škembiće, i odlučila da ih pripremim prvi put u životu. Jedino što sam znala pre nego što sam počela, bilo je to da treba da ih skuvam da postanu mekani. Sve ostalo je došlo samo po sebi. Ova čorba je neka moja izmišljotina, u skladu sa #keto režimom na kome sam.

Sastojci:

• 400g oljuštenih škembića
• 3 lovorova lista
• 3 čena belog luka
• kašika bibera u zrnu
• 1 struk sitno seckanog praziluka
• 100ml neutralne pavlake
• soli po ukusu

Priprema:

Škembići iz Lidla su bili isečeni na trake, pa nisam morala time dodatno da se bavim. Kuvajte škembiće u vodi, uz dodatak bibera, belog luka, lovora i soli, dok ne omekšaju. Ja sam ih kuvala sat i po vremena. Bitno je da ne budu žilavi. Kada se konačno skuvaju, isecite ih na sitne kocke. Bujon ne bacajte, trebaće vam!

U šerpi propržite sitno seckani praziluk. Dodajte malo soli i mlevenog bibera. Kada luk omekša, stavite škembiće i kratko ih propržite sa lukom. Nalijte 2-3 kutlače bujona i kuvajte oko pola sata. Nakon toga, dodajte neutralnu pavlaku, i kuvajte još desetak minuta. Dodajte još malo soli ukoliko želite.

Po originalnom receptu, umesto neutralne pavlake se koristi mleko, ali keto ishrana ga isključuje. Kada kuvate sa mlekom, odnos bujona i mleka treba da je 1:1.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.