Site Overlay

Božićna česnica po receptu moje prababe Jelice

Božićna česnica je bila kruna na trpezi moje prababe Jelice. Šokantno mi je bilo saznanje da se česnica priprema i kao pogača. Baba Jelica je ovaj recept nasledila od svojih Mešterovića, rodom iz Vojvodine, i tako je i dan danas spremam i ja. Recept je star preko sto godina. To je naša porodična svetinja, i to se ne menja.

Božićna česnica

Kad sam jutros pogledala kroz prozor, nisam bila sigurna da li čekamo Uskrs ili Božić.

Božić pamtim po debelom snegu ispred kuće moje prababe i crvenim obrazima. Matorima od grejane rakije, a nama, deci, od valjanja u snegu.
Pred ručak nas baba Jelica pribere uz šporet na drva i posluži nam čaj od majkine dušice, zaslađen domaćim sokom od višanja, da se ugrejemo. Nama deci se servira poseban sto, da se ne guramo sa matorima. To su bili momenti kada smo se osećali kao neki važni i odrasli gosti. Tako smo se i ponašali.

Na stolu je sve vrištalo od šarenila. Nezaobilazni domaći hleb, suvo meso, domaći sir, najdivnija i najhrskavija turšija (znalo se da su crvene paprike za mene)…
Baba Jelicine božićne “sarmice” smo obožavali. Krčkale su se dugo u šporetu na drva, i jedna je bila sasvim dovoljna da se najedu bar dve odrasle osobe. Ali ona ih je zvala sarmice, i bivala je smrtno uvređena ako neko ne može da pojede celu.. Kada više ne možemo da dišemo od hrane, na red je dolazila česnica. Recept od prababinih Mešterovića iz Vojvodine, koji smo svi usvojili. Bilo mi je čudno kada sam prvi put videla da se česnica sprema i kao pogača.

Baba Jelica spusti pleh na sto, svi se okupimo i čekamo da vidimo ko će izvući paricu. Kuća, putnik, položajnik, a onda se ređamo mi, po starešinstvu. Iako je uvek govorila da paricu nije nameštala, znali smo da jeste. Uglavnom je izvlačio neko od dece. Kada kažem neko od dece, mislim na mog brata Dejana (prvo muško) i sebe (prvo žensko).

Sastojci:

• 500g tankih kora
• 300g mlevenih oraha + 200g seckanih
• 200g kristal šećera
• 200g suvog grožđa
• 2 kašike meda
• 2dl vode
• ulje

Priprema:

Potopite suvo grožđe u vodi, i ostavite ga da nabubri. Dovoljno je pola sata. Zatim ga ocedite. Napravite nadev tako što ćete pomešati orahe i kristal šećer. Podmažite pleh uljem, i dno i stranice. Stavite koru, tako da viri preko stranica. Poprskajte mešavinom vode i ulja (ja to pravim u razmeri 1:1), pa stavite drugu koru. Poprskajte, pospite nadevom od oraha i šećera, posipajte oceđenim suvim grožđem i postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Negde na polovini ubacite paricu, koju ste prethodno dobro oprali. Bilo bi idealno da imate srebrnjak ili zlatnik. Poslednje dve kore poprskajte uljem i vodom, lepo ušuškajte krajeve, pa bogato premažite uljem. Pecite na 180 stepeni dok pita ne porumeni. Dok se pita peče, pripremite preliv, tako što ćete med prokuvati u 2dl vode. Prelivom prelijte česnicu, 5 minuta pred kraj pečenja, ali tako da kašikom sipate preliv između isečenih parčića. Isključite rernu i ostavite česnicu da se hladi zajedno sa njom.

Javite mi ko je izvukao paricu, i ne nameštajte! Nemojte da ste moja baba Jelica!

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.