Site Overlay

Brza turšija – nema se vremena za čekanje

Brza turšija je recept za sve nas koji ne možemo da dočekamo da ona regularna stigne. Ovo je super način da turšiju jedete istog dana kad je spremite. Kako? Mnogo lako! 🙂

brza tursija
Brza turšija

“Ma, vi mladi mozak nemate! Kako možete da odete u kafić i da se tamo napijete?! Ljuštite alkohol na golo, ko neke šljokare! U kafiću se pije kafa uz liker ili konjak! Kafane su za pijančenje! Uz meze! Uz pun astal, pa ko ljudi!”

moja mama Gordana

Meze je u kući Smiljkovića bilo neizostavno! Vreme za ručak je bilo 14:15h. Bilo mi je dozvoljeno odsustvo samo kad sam popodne u školi. Uvek na stolu rakija, sir i minimum jedna salata.
Uglavnom tri. 😂 Što bi se ovde na jugu reklo, bili smo “rakijski”. 🙂
Jako smo držali do te tradicije, jer ručak je bio vreme kad smo svi na okupu. Neki vid porodičnog brifinga.

Kada dođe vreme zimnice, dok dočekam da stigne, više mi se i ne jede. Pokušala sam da dobijem neki turšijasti ukus instant metodom, i uspela sam! Tako je nastala ova brza turšija, koju jedem umesto grickalica. Preskačem rakiju, bilo bi too much. 🙂 Dobro, ne preskočim je baš uvek, jer “Melodija” od kajsija se ne preskače baš tako lako…

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞

:• 3 crvene paprike
• 3 zelene paprike
• 2 ljute papričice
• 1 veća glavica crnog luka
• 1 velika šargarepa
• 5 čenova belog luka
• 3dl vinskog sirćeta
• kašika soli
• 2 kašike šećera
• kašičica mlevenog bibera

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Očistite povrće i isecite ga na krupnije komade. Stavite sve sastojke u odgovarajuću šerpu, dobro promešajte i pustite da baci jedan ključ. Odmah nakon ključanja sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Sipajte u odgovarajuću teglu i ostavite u frižideru. Predivna, krckava, kisela, divna za uz rakiju i sir. Uz neku kosinu, kompletan obrok!

Uz ajmokac joj nema premca!

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *