Site Overlay

Čokoladna jaja – uskršnji slatkiš

Čokoladna jaja su inspirisana Instagram igricom #zajednicki obrok. Ovo vam dođe super način da se na nekoliko sati zarobite u kuhinji, zarad nečeg što se omanda za pet minuta. Recept je moja izmišljotina.

Čokoladna jaja

Retko spremam slatke stvari. Kada to radim, mora da bude ili nešto spektakularno ili krajnje jednostavno. Sredine nema. Čokoladna jaja su vrhunac moje slatke kuhinje. Pravila sam ih sad, i mislim da neću nikad više. 🙂 Zapravo, nije ništa tako komplikovano, ali, ljudi… Taj stres koji ja doživim kad se uhvatim za želatin je neopisiv. Apelujem na proizvođače želatina da porade na tehnologiji bržeg stezanja, jer tih sat i po vremena potrebnih da se sve ohladi, traju tri godine, evo verujte mi!

Za početak, otmite detetu, ili kupite sami sebi jedan Kinder Joy, jer nam je potrebna plastika, da nam glumi kalup. Za oblikovanje žumanaca sam koristila pakovanje od prepeličjih jaja. Čuvajte sve što mislite da može da vam zatreba u kuhinji. Stvarno je nepotrebno kupovati modle i slične stvari, kada već postoji nešto što već imate. Reupotreba je odlika inteligentnih ljudi koji brinu o životnoj sredini, i ne pretvaraju u đubre ono što opet može nečemu da posluži. Pored ovoga, potrebna vam je samolepljiva folija. Kad sve ovo saberete, možete da se bacite na pripremu.

Ne psujte me! Nisam vam ja kriva što ste ovo želeli da isprobate! 🙂

Sastojci:


• 15g želatina (kesica i po)
• 250ml slatke pavlake
• 30g Whey proteina (vanila)
• 1 narandža
• 100g čokolade za kuvanje
• 200g sirovog suncokreta
• 1 puna kašika kakao praha
• 15-20 svežih urmi (moje su bile sočne i meke)
• 25g putera

Priprema:

Izrendajte narandžu i ostavite koru sa strane.

Žumanac:

Ovo možete da uradite i dan ranije, da se ne drndate i ne čekate kao ja…
Prelijte 5g želatina sa 3 kašike vode i ostavite desetak minuta da nabubri. Zagrejte sok od isceđene narandže, ali tako da bude topao. Ne sme da proključa. Dodajte nabubreli želatin, i mešajte dok se potpuno ne istopi. Prohladite, a zatim nalijte u kalup od prepeličjih jaja koji ste prethodno podmazali sa malo ulja. Ne punite do vrha, 2/3 su vam puna kapa. Stavite u frižider na hlađenje.

Ljuska:

Sameljite suncokret u čoperu. Ne treba u prah, neka ostane i krupnijih komada. Dodajte kakao i samlevene urme, zatim rendanu koru narandže i sve dobro zamesite, da napravite kompaktnu smesu. Ovde možete da se poigrate. Dodajte šta god želite od orašastih plodova. Ja imala suncokret.

Obložite kalupe od Kinder jaja prijanjajućom folijom, tako da krajevi vire bar po 5cm sa svih strana. Oblikujte ljusku debljine do 5mm, koja se savršeno uklapa u modlu. Krajeve folije ugurajte u sredinu, izvucite ljusku iz modle i ređajte na tanjir, koji ćete, kada utrošite kompletan materijal, ubaciti u zamrzivač da se stegne. Meni ispalo tačno 6 ljuski, odnosno 12 polovina.

Belanac:

Prelijte 10g želatina sa 6 kašika vode i ostavite da nabubri. U 250ml slatke pavlake dodajte Whey protein i mešajte da razbijete sve grudvice. Zagrejte smesu da bude topla, i dodajte želatin. Ostavite da se hladi. Za razliku od žumanaca, ovo ne gurate u frižider, treba da uhvatite momenat pred stezanje. To je nekih sat vremena od skidanja sa izvora toplote.

Svaku ljusku izvlačite iz zamrzivača jednu po jednu, bitno je da se ne razgreju. Namestite u modlu, i punite svaku belancetom, pa dodajte žumanac. Trudite se da vam polovina žumanca bude na istom mestu. Ne poklapajte folijom, već stavite u frižider na hlađenje. Sve ovo uradite 12 puta. Kada se beli deo stegne, vadite po dve polovine iz frižidera, i uz pomoć Kinder Joy plastike sastavite celo jaje.

Ponovite 6 puta. Popravite jaje tako da ljuska bude oko belanceta, probodite svako jaje drvcetom za ražnjiće, pa ga dobro umotajte u foliju i stavite u zamrzivač na makar 3 sata.

Napravite glazuru, tako što ćete otopiti puter i čokoladu. Izvlačite jaje po jaje iz zamrzivača i potapajte ga u čokoladu. Iskoristite parče stiropora da zabodete drvca, da se čokolada stegne.

Ostavite jaja na sobnoj temperaturi nekih pola sata. To je to. KONAČNO! 🙂
Pošto nijedan nije dovoljno oštar, nož sam pre sečenja zagrevala na ringli, da budem sigurna da će presek biti dobar.

Prijatno! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.