Site Overlay

Divlje prepelice sa pečurkama i grožđem

Divlje prepelice sam dobila na poklon od jednog sjajnog lika. Ponudio čovek da ih očisti, ali nisam dozvolila. Htela sam da sve od početka odradim sama, skoro kao Tita u filmu “Como Agua para Chocolate”, kada je spremala prepelice u sosu od ružinih latica, od ruža koje je dobila od voljenog Pedra. Ta scena je jedan od glavnih razloga iz kojih sam se zaljubila u kuvanje.

Divlje prepelice sa pečurkama i grožđem

Iskreno verujem da je moguće na tanjiru servirati ljubav i strast, kao i da onaj ko jede hranu koja se iz ljubavi priprema, to može da oseti. Nisam imala ružine latice, ali sam imala divlje prepelice, kojima sam se bavila od čerupanja perja do skidanja kanapa kojim su bile vezane dok su se pekle. Retko kad to kažem, ali užasno sam ponosna na ovo!

Za ovaj recept nema preciznih mera. Ljubav se ne meri gramima.

Sastojci:

• 4 divlje prepelice
• zrna belog grožđa
• 4 slajsa pančete
• maslinovo ulje
• puter
• malo konjaka
• pečurke (vrganj, lisičarke… samo ne šampinjoni, jer ovo jelo zaslužuje aromatičnije pečurke, koje nisam imala)
• nekoliko čenova belog luka
• glavica crvenog luka
• so
• biber
• sveži peršun
• malo goveđeg bujona

Za pac:
• malo belog vina, “cured lemon”, beli luk, kumin, so, biber u zrnu

Priprema:

Divlje prepelice se čuvaju neočišćene u zamrzivaču, umotane u ubrus. Kada se izvade iz zamrzivača, potrebno je da se malo odlede na sobnoj temperaturi. Očerupati perje, odstraniti višak svega, i obavezno očistiti utrobu. Dobro oprati, i ostaviti ih da preko noći odleže u pacu. Pac pravite tako što u posudu sa vodom dodate navedene sastojke. Ne preterujte sa vinom, da ne biste poremetili ukus prepelicama. To sigurno ne želite.

Sutradan izvadite prepelice iz paca, i ostavite ih sat vremena na sobnoj temperaturi, da se dobro ocede. Za to vreme, u kipuću vodu ubacite zrna grožđa na 30 sekundi, da biste lakše ogulili kožicu. Grožđe prelijte sa malo konjaka i ostavite ga da odstoji.

Pečurke očistite od prljavštine (ubrusom, ne pod vodom!), i iseckajte na listiće. Ukoliko su lisičarke, a pri tom i male, ne secite, izgledaće dekorativnije.
Sitno iseckajte beli i crveni luk.

Kada su se prepelice prosušile, iznutra ih posolite i dodajte po jedno zrno grožđa, a onda svaku umotajte u pančetu. Prekrstite i uvežite nožice, a onda i dva puta uvežite kanapom oko pančete, da se ništa ne bi raspalo. Na tiganju za sotiranje otopite malo putera, dodajte malo maslinovog ulja, a onda propržite prepelice na vreloj masnoći sa svih mogućih strana, tako da dobiju zlatnobraon boju. Pazite da ne prepečete.

Prebacite prepelice u sud za pečenje, prelijte ih masnoćom iz tiganja, pa ih ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni, na 15 minuta.
Za to vreme, na teflonskom tiganju zagrejte komadić putera, pa propržite crveni i beli luk. Dodajte pečurke, so i biber po ukusu, i dinstajte dok ne ispari voda. Ubacite sveži seckani peršun i sklonite sa izvora toplote. Na tiganju na kojem ste pržili prepelice propržite grožđe koje ste ocedili od konjaka. Treba vam svega nekoliko minuta, tek da promeni boju. Izvadite grožđe iz tiganja, pa u tiganj nalijte konjak i malo goveđeg bujona. Kada provri, sklonite sa vatre, prebacite prepelice u taj tiganj, pa ih kašikom malo prelijte tim sosem.

Poređajte sve na tanjir onako kako vi želite, i pospite seckanim peršunom.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *