Site Overlay

Džem od luka – recept by Đuka i Luka

Džem od luka ćete obožavati u burgerima, u kombinaciji sa gotovo svim vrstama mesa, uz razne sireve, a super je i kada ga stavite na hleb namazan puterom. Nemojte da imate predrasude. Crveni luk sam po sebi ima slatkasti ukus, tako da ga šećer i crveno vino samo dodatno obogate.

džem od luka
Džem od luka

Dugo se spremam da napravim taj famozni džem od luka, i konačno dođoh do pouzdanog recepta. Recept mi je dao moj drug Luka, koji je pored toga što je vrhunski domaćin, jedan divan prijatelj, suprug i otac. Njegovoj sam suprugi morala da stegnem ruku, jer je prava srećnica! Luka je recept dobio od Đuke. Đuka je moj školski drug, koji je postao vrhunski kuvar! Svoj je zanat pekao po raznim restoranima širom sveta, a danas jedan niški restoran ima tu čast da ga ima u svom timu. Kreativac, kuvar sa gomilom svojih ličnih recepata, čovek operisan od sujete, koji svoje recepte deli od A do Š, bez prećutkivanja sastojaka. U svetu konspiracije i straha da neko ne bude bolji od tebe, prenošenje sopstvenih (sa)znanja je prava vrlina.

Đukice i Lukice, hvala vam još jednom na ovom predobrom receptu!

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 1.5kg crvenog luka
• 2 kašike ulja
• 5 kašika šećera
• 0.5l crvenog vina
• malo soli i bibera

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Crveni luk isecite na tanke režnjeve i propržite ga na ulju, da promeni boju. Dodajte šećer (može i više od 5 kašika, stvar ukusa), i na umerenoj temperaturi nastavite krčkanje. Kada voda ispari, dodajte trećinu vina, da luk ogrezne i kuvajte dok tečnost ne ispari. Postupak sa vinom ponovite još dva puta. Na kraju dodajte soli i bibera po ukusu. Džem je gotov kada ispari sva tečnost i kada varjačom možete da ga odvojite na dva dela, kao Mojsije more. 😂 Vreli džem sipajte u čistu teglu. Čuvajte ga u frižideru.

Prijatno! 💜💜💜

Leave a Reply

Your email address will not be published.