Site Overlay

Freškada – tradicionalno jelo spičanske kuhinje

Freškada je jelo koje bih mogla da jedem svakodnevno. Blitva, praziluk i svinjsko meso su sve što je potrebno za pripremu. Ukus je savršen!

freškada kokodbake
Freškada

Kada sam juče na pijaci videla blitvu i praziluk kako leže jedno pored drugog, znala sam da je freškada sledeća na meniju. Ovo je tradicionalno jelo spičanske kuhinje, sprema se od svega tri sastojka, a ima ukus od milion dolara, iako ne izgleda najreprezentativnije.

Freškadu sam prvi put probala prošle godine u Sutomoru, gde sam provela četiri meseca. Otišla sam puna predrasuda, ali imala sam dovoljno vremena da otkrijem sve njegove lepote. Verujte mi, to uopšte nije vašar, kada naučite da zaobilazite sezonsku gužvu. Tunel plaža i Ratac otkrivaju sve lepote Jadrana. Imala sam tu sreću da na tim plažama nekada budem sama. Ne mogu da vam opišem koliko je predivno slušati zvuke prirode dok sunce izlazi.

More nije luksuz. More je potreba. I na moru ne možeš da budeš nervozan. Bar ja nisam bila..

Kamenje je sakupljeno na najlepšim spičanskim plažama. (Spič je inače pređašnji naziv za oblast Sutomora i Čanja)

tunel plaža sutomore kokodbake
Tunel plaža

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 500g svinjske plećke
• 2 struka praziluka
• 10 većih listova blitve
• malo ulja
• so, biber


𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Meso isecite na kocke, pospite vegetom, biberom i uljem, dobro ga izmasirajte i ostavite da odstoji pola sata. Prazkluk isecite uzdužno na polovine, a zatim poprečno, na oko 2cm. Propržite praziluk, dodajte meso, nalijte malo vode i dinstajte dok meso ne omekša. Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodajte listove blitve koje ste odvojili od stabljike. Dodajte začine po ukusu. Dinstajte dok blitva ne bude gotova.

Freškadu poslužite uz kiselo mleko, mada je i bez toga predivna.

Ovo je visokoproteinski obrok, koji vam neće preopteretiti želudac, a proteini i vlakna će vas baš dugo držati sitim. Da ne zaboravim da napomenem da je #keto friendly, tako da opušteno navalite! 🙂

Prijatno! 💕

Leave a Reply

Your email address will not be published.