Site Overlay

Gastronomski sote kakav se nekada jeo u Nišu

Gastronomski sote je jelo koje se spremalo u restoranu “Centroturist” u Nišu. Ukus mi je ostao urezan u pameti, i ovaj je recept nastao po sećanju.

gastronomski sote kokodbake
Gastronomski sote

Tamo negde krajem osamdesetih, restoran “Centroturist” u Nišu, bio je jedan od najlepših restorana. Nalazio se u sklopu hale “Čair”, i imao je najlepšu i najveću terasu u gradu.Tamo smo gostovali bar jednom nedeljno. Porudžbina je uvek bila ista. Za mamu lincura, za tatu vinjak. Za mene Jupi ili Cockta. Moravska salata i urnebes za meze, a onda gastronomski sote, porcija pomfrita, paprike u ulju. Rubinova Ružica, sifon sode i na kraju palačinke u vinskom šatou. Nikada nisam našla originalni recept za njihov gastronomski sote. Takav si kasnije mogao da pojedeš u restoranu “Stadion” i u “Banovini”. Sada postoje neke fensi verzije, koje se meni lično ne sviđaju.Uspela sam da recept sastavim po ukusu koji mi je urezan u malom mozgu. ❤

Sastojci:

• 2 veće glavice crnog luka
• 600g svinjskog filea
• 300g dimljenog seljačkog mesa
• 300g mariniranih šampinjona
• 400g roštiljskog mlevenog mesa
• 2 korena peršuna
• 1 goveđa kocka
• 1l vode
• 1.5dl belog vina
• 1 kašika senfa
• 2 pune kašike brašna
• biber
• vegeta

Priprema:

Da bi se dobio identičan ukus, neophodno je meso ispeći na skari. Mesare uglavnom nude uslužno pečenje, pa pola posla možete da obavite i pre nego što stignete kući iz nabavke. Svinjski file i dimljeno meso su mi ispekli u mesari. Nije potrebno da bude ispečeno do kraja. Dovoljno je samo da porumeni i da uhvati miris ćumura. Ovo meso isecite na kocke, a od mlevenog mesa napravite loptice veličine klikera i ispecite ih u rerni. Napravite bujon od goveđe kocke. Sitno seckani crni luk pobiberite i upržite na ulju, zatim dodajte oceđene šampinjone i meso. Okrenite varjačom nekoliko puta. Ne dodajte so, dimljeno meso i šampinjoni su vam sasvim dovoljno slani. Prelijte bujonom, ubacite očišćeni koren peršuna i kuvajte oko sat i po vremena na tihoj vatri. Dodajte još 2dl vode, belo vino i senf i dobro promešajte. Neka se krčka još pola sata. Nakon toga izvadite koren peršuna. Razmutite brašno u 2dl vode i postepeno dolivajte u šerpu uz neprekidno mešanje. Kada baci ključ, sote je gotov. Pospite peršunom i poslužite uz pomfrit ili pekarski krompir.

Sačuvajte ovaj recept! Morate da ga isprobate! ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published.