Site Overlay

Kisela pita sa kupusom koja se topi u ustima – Lelepita

Kisela pita sa kupusom, koja, prilikom slanja fotke izazove reakciju “Leeeeeleeee!”, mora da bude nazvana LELEPITA.

kisela pita sa kupusom
Kisela pita sa kupusom – Lelepita

Svi ostali: “Wow, kako dobro izgleda, ukus se preko slike oseća!”
Nišlije: “Leeeeleeee!”
Upotreba “lele”-a na jugu Srbije, mogla bi da se opisuje danima. Raznolikost našeg dijalekta je nešto čime se mi koji ne patimo od govornog kompleksa niže vrednosti, jako ponosimo. Znamo sve padeže. Znamo gramatiku. Služimo se i dugim akcentima, naročito kad psujemo. 😊
Sve znamo, samo nam je lepše da zalamamo.

𝑺𝒂𝒔𝒕𝒐𝒋𝒄𝒊:

• 2/3 kockice kvasca
• 1 kašika šećera
• 1 kašičica soli
• 150g masti (ista količina ulja ukoliko želite posnu varijantu pite)
• 50ml ulja
• 3dl mlake vode
• oko 800g brašna
• 900g ribanca
• 3 kašičice tucane paprike
• bibera po ukusu
• 30ml ulja i 2 kašičice tucane paprike za prelivanje


𝑷𝒓𝒊𝒑𝒓𝒆𝒎𝒂:

U malo mlake vode, rastopite kvasac sa malo brašna i kašikom šećera i ostavite da nadođe. Za to vreme, u činiji za mešenje, izmešajte mlaku vodu, mast, ulje i so. Dodajte nadošli kvasac, promešajte, a zatim brašno dodajte postepeno. Mešajte varjačom dok imate snage, a onda testo mesite na radnoj površini, dok ne postane kompaktno i dok ne prestane da se lepi.
Ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Za to vreme, propržite oceđeni ribanac na ulju ili masti, uz dodatak bibera i aleve paprike.
Premesite testo, pa odvajajte loptice veličine jajeta. Loptice razvijte u pravougaonik debljine oko 0.5cm, stavite fil i urolajte. Zatim i rolat urolajte i ređajte u tepsiju. Na slikama vidite kako sam ja to skockala, a vi slobodno pustite mašti na volju.
Pitu premažite uljem i ostavite je da raste dok se rerna ne zagreje na 220°. Pecite oko pola sata, dok lepo ne porumeni.
Na tiganju zagrejte ulje. Ne treba da cvrči, već da bude dovoljno vruće da se tucana paprika na njemu zagreje, ali da ne pregori. Time prelijte vrelu pitu i ostavite je da se prohladi.


Prijatno! 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *