Site Overlay

Kokodbakina banica odrpanica

Kokodbakina banica odrpanica nastane svaki put kad ne znam kakve su kore koje sam kupila. Iskidam ih na sitne delove, i tako izbegavam mogućnost da me njihova eventualna žilavost izbaci iz takta. Ostavim samo dve cele kore, da se zakunem u njih. Te dve cele stavim na dno nauljene tepsije, poprskam ih kiselom vodom, a preko grunem pocepotine u koje sam dodala sve što bih i u fil. Krajeve koji vire ubućkam u tu masu, premažem površinu uljem i ubacim na pečenje u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Odmah smanjim temperaturu na 180, i pečem dok ne dobije zlatnu boju.

kokodbakina banica odrpanica
Kokodbakina banica odrpanica

Ova banica odrpanica je sa sirom i mladim koprivama. Koprive sam kupila na pijaci, od divne bakice, ali ipak više volim da ih berem sama. Nekako mnogo lepše biram tada. 🙂 Koprive berite negde gde nema saobraćaja i izduvnih gasova. Ponesite makaze i rukavice, da vas ne bi spržile koprive. Ne čupajte ih iz korena, nema potrebe. Sve što vam treba za moćnu pitu su vrhovi, koji će se na biljci obnoviti, pa ćete tako nekom drugom dati mogućnost da ih nabere za sebe. Vrhovi su najukusniji i najmanje peku. Obavezno tu, gde berete koprive, potražite i zelje. Sad mu je vreme. Možete opušteno da pravite ovu pitu i sa mešavinom kopriva i zelja. Kuvanje vam dozvoljava da isprobate sve što vam padne na pamet, i eksperimentišite što više! Ubošćete nešto neverovatno svaki put!

Sastojci:
• 500g kora za pitu
• 400g sitnog sira
• 100ml kisele vode
• 100ml jogurta
• 50ml ulja
• 1/2 praška za pecivo
• 3 pune šake mladih kopriva (izblanširajte ih obavezno, da ne peckaju)
• 3 jaja
Kad je ispečete, prekrijte je vlažnim pek papirom i krpom, da se malo prohladi. Savršeno ide uz domaću goveđu pršutu, paradajz i mladi crni luk.

Prijatno! ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *