Site Overlay

Marinirana jaja – Pickled Eggs na kokodbakin način

Marinirana jaja se spremam da napravim gooodinama, ali nikako da dođem do pouzdanog recepta. Na kraju sam se poigrala, i nije ispalo loše. Izvinjavam se Britancima ako sam oskrnavila recepturu, radila sam po osećaju, da bih im dala drugu šansu ukoliko ne ispadnu kako valja…

marinirana jaja kokodbake
Marinirana jaja

Nemam običaj da farbam jaja za Uskrs. Moja ih je nana majstorski farbala, a ja sam nekako izgubila volju kada je ona otišla.

Zajedno odemo da u bašti naberemo biljčice, onda ih kvasimo i lepimo na jaja, vezujemo u najlon čarapu i kuvamo u lukovini. Umela je to tako dobro da uradi, da bez problema možeš da pogodiš koja je biljka u pitanju. Fora je bila u čvrstom vezivanju čarape.

Venčić se pravio od vrbinih grančica, a jaja su se slagala u posebnu svečanu činiju od roze masivnog stakla. Ne znam na koju foru, ali nana je uvek znala koje je jaje najjače. Uvek je njega stavljala po strani, za mene. Da ja pobedim.

Ono crveno, za kuću, moralo je da bude najveće, i jedino se crveno farbalo veštačkom bojom. Ono se prvo skuva, a onda mi nana njime narumeni obraze. Da budem zdrava i rumena tokom cele godine. U specijalnu činijicu za čuvarkuću, nana sipa malo šećera, pa preko stavi jaje, i zatvori ga u vitrinu. I to se ne dira do sledeće godine. Uvek se pitala kako se samo to crveno jaje ne pokvari i ne istruli za godinu dana. “Ima nešto…”, izgovarala bi svaki put kada bi ga slomila, da proveri u kakvom je stanju.

Verujem da bi je marinirana jaja oduševila, i sigurna sam da bi završila u želeu, koji je pravila najlepše na svetu.

Pre desetak dana se povela priča o mariniranim jajima. Ponadala sam se da ću da dođem do pouzdanog recepta, no samo sam posavetovana da eksperimentišem, i to je najbolji savet koji je lik mogao da mi da.
Ovo je recept s kojim ne možete da pogrešite, jer apsolutno dozvoljava da ga prilagodite svom ukusu.

Sastojci:

• tvrdo kuvana jaja

Osnovna marinada:
• alkoholno sirće
• voda
• so
• šećer
• biber u zrnu
• začini po želji

Boje:
• žuta – kurkuma i rendana šargarepa
• roze – cvekla i crveni luk
• ljubičasta – crveni kupus
• zelena – kopriva i peršun

Priprema:

Ostavite jaja da ključaju u vodi oko 4 minuta, a onda ugasite ringlu i ostavite ih da se na ringli ohlade. Neko ih šokira ledenom vodom, ja to ne radim. Ako niste sigurni da će se dobro oljuštiti, vi ih smestite vrela u ledenu vodu. Oljuštite ih i operite. Poskidajte ko

Voda i sirće u razmeri 2:1. Supena kašika šećera, kafena kašičica soli, to vam je otprilike za 2 veće tegle. Biber u zrnu po želji. U stvari, sve je ovde po želji, naštelujte ukus kako se vama najviše dopada, bitno je samo da prokuva. 🙂

Žuta:
Sveža rendana šargarepa direktno u teglu, kurkuma u marinadu. Na šargarepu se naslažu jaja. Ništa stiskanje, tako kako legnu, toliko. Prelijte do vrha vrelom marinadom, zatvorite i promućkajte.

Roze:
Sveža rendana cvekla i seckani luk direktno u teglu, preko jaja, pa vrela marinada.

Ljubičasta:
Skuvajte crveni kupus u vodi, pa obojenu vodu procedite. Obojenu vodu koristite za marinadu umesto obične.
Svež crveni kupus u teglu, preko kuvana jaja, pa marinada.

Zelena:
Isto kao ljubičasta, samo se kuvaju kopriva i peršun. Ja kanula malo ljubičaste, pa ispalo tirkizno.

Kada se tegle potpuno ohlade, stavite ih u frižider, i bar jednom dnevno promućkajte. Za sedam dana imate gotov proizvod. 🙂

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.