Site Overlay

Niške čaije – kucamo na vrata zaboravljenih pekarskih asova

Niške čaije su pecivo zbog kog su se svojevremeno čekali redovi ispred pekara. Vazdušaste, masne, kalorične, ali bez aditiva koji zagađuju organizam. Potrebno vam je vrlo malo sastojaka i malo truda da pripremite ovu divnoću. Samo pratite recept.

niške čaije
Niške čaije

Ne pamtim vremena kada se ovo pecivo prodavalo u pekarama, pa verujem da će neki od vas da se iznenade kada vam kažem da su ovo na slici čaije.

Sećam se onih uvijenih varijanti, ali tata ih je redovno spominjao u ovom obliku, a i nana ih je uvek ovako pripremala. Sa čaijama se ne filozofira. Ili ih pravite po originalnom receptu, ili to nisu čaije. Bar ne niške čaije, za koje se čekalo u redovima pred pekarama. Pratite recept od A do (Ni)Š. 😂

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 800g brašna
• 200g svinjske masti (sobna temperatura)
• 30g kvasca
• kašika šećera
• 200-300ml vode
• kašičica soli
• 600g starog punomasnog sira

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:U 200ml vode izdrobite kvasac, dodajte šećer, 3 kašike brašna, promešajte i ostavite da nadođe. Ja to odmah uradim u vangli za mešenje, da ne gomilam sudove. Kada se kvasac podigne, dodajte mast, so i brašno. Počnite mešenje varjačom. Ukoliko je potrebno, dodajte postepeno još vode. Nastavite mešenje na pobrašnjenoj podlozi, dok ne dobijete glatko i meko testo. Testo premažite uljem, i ostavite sat vremena, da lepo naraste. Nakon toga, testo samo malo pritisnite da splasne, a onda odvajajte loptice veličine jajeta. Razvucite ih rukom, na sredinu stavite izdrobljeni sir, skupite u džakčić i ubacite u pleh za pečenje. Premažite ih mešavinom masti i sira (dodatno kašika masti i sira za premazivanje), i ostavite ih da rastu dok se rerna zagreva na 220°. Prekrijte ih aluminijumskom folijom i ubacite u rernu. Nakon pola sata, skinite foliju i nastavite sa pečenjem dok čaije lepo ne porumene.

Pogledajte fotke pripreme na mojoj Fejsbuk stranici.

Poslužite ih uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno! 💛

Leave a Reply

Your email address will not be published.