Site Overlay

Obaruša ili masenica – starinsko sandžačko jelo

Obaruša ili masenica je prvi recept koji sam, po preporuci jednog zaljubljenika u kuvanje, našla na YouTube kanalu Binin sahan. Ako vam kažem da sam je spremala u 3:30 ujutru, biće vam jasno koliko sam se oduševila!
Vi možete odmah u kuhinju, jer mogu da se kladim da sve od namirnica već imate u svojoj kući.

obaruša masenica kokodbake
Obaruša – masenica

Na Bininom kanalu možete naći tradicionalni sandžački recept za obarušu, i to u dve varijante. Jedna je ova koju sam ja pravila. Zove se kat na kat (red na red, sloj na sloj, sprat na sprat), a postoji i druga verzija, gde se svaki sloj peče zasebno. Meni je ovo bio veći izazov, a i atraktivnije mi izgleda.

Bina sigurno ovo nije pravila u pola četiri ujutru, pa je imala sve što joj je od namirnica potrebno, a ja sam se dovijala, kako to obično i radim. Ostavljam vam moj recept, ukoliko i vama dune da ovo pravite u neko nedoba, mada verujem da ste vi normalniji od mene. 🙂

Ovo se lako, ali dugo sprema, čisto da znate!

Sastojci:

• 500g brašna T400
• kašičica soli
• voda
• mast
• sir
• kisela pavlaka
• tucana ljuta paprika
• malo ulja

Priprema:

Dok se rerna zagreva na 250 stepeni, napravite smesu od brašna, soli i vode. Treba da bude retka, kao smesa za palačinke. U rernu ubacite tepsiju na koju ste stavili kašičicu masti. Kada mast zacvrči, razlijte preko smesu, tako da prekrije dno u tankom sloju. Vratite u rernu da sloj porumeni.

Izvucite iz rerne, premažite mašću, OBAVEZNO okrenite koru (u tome je tajna!) premažite mašću, i preko te kore ponovo razlijte tanki sloj smese. Vratite na pečenje da porumeni, izvucite iz rerne, premažite mašću, okrenite, premažite i opet razlijte tanki sloj. Postupak ponavljajte dok ne potrošite celu smesu. OBAVEZNO OKREĆITE SVAKI PUT! Bitno je da se svaka kora jednako zapeče sa obe strane. Kada ste naneli i poslednji sloj, zapecite, premažite, okrenite i vratite na još nekoliko minuta nazad u rernu.

Ostavite da se prohladi toliko da možete da je cepkate prstima na “krpice”. Važno je da što bolje odvojite slojeve. U ovo dodajte mešavinu pavlake i sira i dobro promešajte. Zagrejte ulje (da bude vruće, ne da se puši), dodajte kašičicu tucane paprike, pa time prelijte obarušu.

Ukoliko rešite da ne radite kat na kat, već da svaku koru pečete posebno, zamislite da pečete palačinke u rerni i da ih zgužvane stavljate u posudu. Cepkanje i dodavanje sira i pavlake važi za oba načina.

Naravno, nećete ništa pokvariti ako dodate i neke druge mlečne proizvode. Slobodno se poigrajte!

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.