Site Overlay

Palačinke u vinskom šatou – slatkiš mog detinjstva

Palačinke u vinskom šatou su se, u restoranu “Centroturist“, o kome sam vam već pričala, naručivale kroz odškrinut šuber. Kad konobar dođe sa tom porudžbinom, kuvar ne bira čime gađa! Satara, tanjir, nož, ostaci hrane… Ma šta mu pod ruku padne! 😆 Iako priprema nije komplikovana, zahteva potpunu posvećenost, a to u restorantskoj kuhinji znači da kuvaru vežeš ruke, i da narednih pola sata ne može ničim drugim da se bavi.

Palačinke u vinskom šatou

Pošto smo bili redovni gosti u ovom restoranu, tata je palačinke naručivao sa: “Pitaj kuvara šta će da popije!” Tako smo uvek spašavali konobare od sigurne smrti, a kuvar je uvek dobijao i bakšiš. 😊

Uvek su se naručivale za četiri osobe, nikako manje. Ali nikada nam nije bio problem da nas troje to podelimo. Jednom se čak desilo da smo sestra i ja pojele po duplu porciju. Konobar se krstio kad smo to poručile. Izborile se jesmo, ali mislim da je to bio poslednji put da sam ih jela, sve dok ih sama nisam spremila. Posle više od 10 godina, ukus me i dalje fascinira.

Sastojci:

(za dve osobe)
• 4 palačinke
• 8 kašika mlevenih oraha
• 4 kašike kristal šećera

Za šato:
• 2 jaja
• 3 pune kašike šećera
• 4 supene kašike belog vina

Priprema:

Palačinke nafilujte mešavinom oraha i šećera, i složite ih na dva tanjira.Odvojite žumance od belanceta. Umutite čvrst sneg od belanaca sa jednom kašikom šećera. Umutite žumanca sa šećerom, a onda ih kuvajte na pari, uz konstantno mućenje mikserom. Kada krem počne da se zgušnjava, dodajte belo vino i nastavite mućenje dok ne dobijete krem gustine smese za palačinke. Sklonite sa vatre i nastavite mućenje dok se krem ne prohladi, otprilike na temperaturu tela. Dodajte u krem umućena belanca i mešajte drvenom kašikom dok se ne sjedini. Šato bogato natrpajte preko palačinki, pospite mlevenim orasima i poslužite odmah.

Prijatno! ❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published.