Site Overlay

Pikantna svinjetina sa povrćem

Pikantna svinjetina sa povrćem inspirisana je jednim brzim jelom koje je moja mama spremala u ekspres-loncu. To nam je bio omiljeni ručak. Mami duplo omiljeni, jer se spremao jako brzo!
Mama ga je spremala sa krompirom, ali sam ja krompir izbacila, zbog #keto režima. Po maminom receptu, svi se sastojci začine, doda se malo vode, poklopi se lonac i za pola sata je sve gotovo!

Pikantna svinjetina

Imam običaj da, pre nego što objavim recept, pošaljem fotke nekom od svojih najbližih prijatelja. Čisto da proverim koliko je zaista dopadljivo to što je na slici. Šibnem fotku ovog jela drugaru na mesindžer, dobijem “wow”, a odmah zatim i komentar:

Ispekla si Deda Mraza, nesrećo!

Gospodin nije želeo da mu spomenem ime

Bukvalno su mi suze krenule od smeha!
Ruku na srce, kad pogledam sve ove boje na tanjiru, stvarno izgleda kao da sam Dedu grunula u rernu, neobrijanog, sa sve garderobom! A možda je i trebalo da ga kaznim tako, kad mi godinama unazad ne donosi nikakve poklone! 🙂

Dedu sam poštedela, ali svinjsku plećku nisam! Umorila sam se od pripreme hrane za praznik, i danas mi je trebalo nešto što se baš brzo sprema. Napolju lije kiša, pa sam iskoristila ostatke koje sam našla po frižideru i zamrzivaču. Primetili ste, verovatno, da je moja kuhinja sastavljena od snalaženja po istoj! To i jeste svrha kuvanja. Iskoristiti sve što se može, i ne bacati! Nedostatak namirnica budi kreativnost.

Sastojci:

• 500g svinjske plećke
• 2 srednje glavice crnog luka
• 1 crvena paprika
• 100g kačkavalja
• 1 kašika masti
• malo bibera
• vegeta
• tucana ljuta paprika

Priprema:

Meso iseći na krupne kocke, posoliti vegetom, dodati biber i tucanu papriku po ukusu i ostaviti ga da upije začine nekih sat vremena. Luk i papriku iseći na krupne komade, sve izmešati sa mesom i složiti u podmašćen sud za pečenje. Dodati 2dl vode izmešane sa kašičicom vegete. Preklopiti sud aluminijumskom folijom i peći pola sata na temperaturi od 220 stepeni. Otklopiti sud, i nastaviti pečenje na 180 stepeni, dok voda ne ispari. Pred kraj pečenja, dodati narendani kačkavalj, pa vratiti u rernu tek da se istopi. Jelo posuti tucanom paprikom i peršunom.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.