Site Overlay

Pita sa blitvom i sirom – Pokidana pita

Pita sa blitvom i sirom je trebalo da bude u vidu rolnica, ali mi se nije dalo. Kupila sam neke božesačuvaj kore. Pocepane, pune rupa, žilave… Umesto da besnim i sve pobacam, našla sam super rešenje. Od sada svaku pitu ovako pripremam!

pita sa blitvom i sirom
Pita sa blitvom i sirom

Bije me neki maler u poslednje vreme… Uvaljuju mi bajate napolitanke, orahe iz zamrzivača, a sad i nekakve nikakve kore za pitu… Žilave, pokidane, pune rupa… Mogu da se kladim da su greškom ubacili etiketu za regularne kore u kesu sa korama za gužvaru. Zamislila sam neke rolnice sa blitvom, ali nije mi se dalo. I super što nije, jer mislim da ću od sada svaku pitu spremati baš ovako! Sočna, a krckava. Predivno! Koristila sam blitvu, jer sam je trenutno imala u kući, a vi možete da koristite spanać ili koprive. Ukoliko ne volite taj zeleniš, možete je pripremati samo sa sirom. Kada pokidate kore, izbegavate mogućnost da pita bude žilava. Toplo vam preporučujem da to uradite svaki put kada kupite kore od proizvođača kojeg niste isprobali. Šanse za grešku ne postoje!

ℙ𝕠𝕜𝕚𝕕𝕒𝕟𝕒 𝕡𝕚𝕥𝕒

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• 500g kora za pitu
• 30 listova mlade blitve
• 300g sira
• 1dl ulja
• 2dl kisele vode
• 4 jaja
• 1/2 kesice praška za pecivo
• soli po ukusu

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Dobro oprati blitvu, ukloniti stabljike, iscepkati listove. Dodati sve ostale sastojke, osim kora, i dobro promešati.Kore pocepati na froncle, ili kako god vam se hoće. Ne možete da pogrešite. Podmazati pleh uljem, pa preko ulja naređati kore. Preko kora fil. Postupak ponavljati sve dok imate materijala. U posudu u kojoj je bio fil dodati 1dl kisele vode, malo soli i malo ulja, pa time preliti pitu. Ok je da preko bude i ostataka blitve. Pitu iseći na kocke i ubaciti u hladnu rernu, koju nakon toga treba uključiti na 250°. Peći dok pita lepo ne porumeni.

Prijatno! 💚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *