Site Overlay

Pita sa kokosom – nećete joj odoleti, jer je sočna i predivna

Pita sa kokosom mi uvek vrati sećanje na onaj crtani film sa Duškom Dugouškom i Elmerom Davežom. To je onaj kad se pojavi i Hemfri Bogart!

Suva pita sa kokosovim brašnom!
Suva pita od kokosovog brašna spremna, preuzmi pitu!
Vaša pita, gospodine!
*pljas u lice 🙂

Pita sa kokosom

Moja tetka Ankica je doktor specijalista za sve vrste kolača. Ma koliko bili komplikovani za izradu, ona svaki svoj recept započinje sa: “Uuuuu, maki, pa to ti začas gotovo!” Često uopšte nije tako! 😄 Mnoge njene recepte se još uvek ne usuđujem da isprobam, jer mi se u glavi zavrti već od samog čitanja. Sa druge strane, moja tetka ne zna da napravi makarone sa sirom i jajima zapečene u rerni. Napravi tortu za da padneš na nos, a makarone ne ume. To mi je oduvek bio najveći paradoks. 😄

ℙ𝕚𝕥𝕒 𝕤𝕒 𝕜𝕠𝕜𝕠𝕤𝕠𝕞

se stvarno sprema brzinski, jeftina je i izdašna. Sada sam je pravila po originalnom tetkinom receptu, a sledeći put ću malo da eksperimentišem. Čini mi se da bi kokos mogao da se voli sa karanfilićem…

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 500g tankih kora
• 300g kokosa
• 150g šećera
• 200ml ulja
• 250ml jogurta
• 4 jaja
• 1 prašak za pecivo
• 2 vanilin šećera

Za preliv:
• 100g šećera
• 1 vanilin šećer
• 600ml vode

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Podmažite pleh za pečenje, pa ravno stavite jednu koru. Razmažite fil, pa stavite drugu koru. Slobodno savijajte kore, bogato ih premažite filom, i postupak ponavljajte sve dok imate materijala. Poslednju koru ne premazujete. Pokupite krajeve koji vire i prelijte pitu mešavinom vode i ulja (otprilike 100ml vode i 50ml ulja). Ubacite u rernu zagrejanu na 220° i pecite dok lepo ne porumeni. Dok se pita peče, skuvajte sirup od vode i šećera. Vrelu pitu prelijte vrelim sirupom, prekrijte alu folijom i ostavite da se dobro ohladi.

Na mom instagram profilu, imate fotke same izrade, da vam bude jasnije šta sam htela da vam kažem. 🙂

Prijatno! 💜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *