Site Overlay

Pita sa prazilukom – nekrunisani kralj među pitama

Pita sa prazilukom mi je oduvek omiljena. Nije prošao Sveti Nikola da je nana ne napravi od sukanih kora. Sukanje mi baš ne ide od ruke, pa se zadovoljavam kupovnim. I ovako je magična. 🙂 Ako ste majstor za sukanje, predlažem da ovaj recept isprobate na najlepši mogući način.

pita sa prazilukom kokodbake
Pita sa prazilukom

Nana je uvek spremala duplu meru, jer stvarno nismo znali koliko nam je dosta! Ova pita se nije jela vruća. Ne pamtim ni da se iznosila na sto, osim na Svetog Nikolu, jer je deo trpeze. Sećam se da je uvek stajala u onoj naninoj sobi za kolače, o kojoj sam vam ranije pričala. Pleh prekriven krpama, a ispod nož, da bude zgodno da se odmah poslužiš. Prepuna fila, topila se u ustima čak i onako hladna. Svako malo je neko od nas, nanine dece, iz te sobe izlazio žvaćući, dok se oko njega širio miris praziluka.

“Je l’ ima još?”

Jedino pitanje koje možeš da postaviš u tim trenucima, i da moliš boga za potvrdan odgovor.

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• pakovanje kora za pitu (500g)
• 3 struka praziluka
• ulje
• so, biber

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Iseckani praziluk ispržite na ulju uz dodatak soli i bibera po ukusu. U podmazan pleh stavite koru i pokvasite je mešavinom vode i ulja. Preko toga, stavite drugu koru, stavite malo fila i opet pokvasite vodom i uljem. Ne možete da preterate, ispariće voda u toku pečenja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite fil. Gužvajte kore, treba da bude sve vazdušasto, i što bi moja nana rekla: “Lepo nafiluj krajeve, nemoj da ih niko neće!” Poslednju koru ne filujete, samo je lepo ušuškate preko pite. Ostatak vode i ulja prelijte preko, a pleh ubacite u hladnu rernu koju uključite na 200°. Pita je gotova kad lepo porumeni.

Prijatno! 💚

Ukoliko biste hteli da dodatno obogatite ukus i da dobijete posni burek, možete u fil da ubacite sojine ljuspice, koje ste prethodno natopili vodom, a zatim ocedili pre dodavanja u praziluk. I tako je savršena, ali ja je ipak više volim bez dodataka. Od dodataka samo jogurt. 🙂

Ovaj recept možete pronaći i u onlajn izdanju Danas-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.