Site Overlay

Pogačice sa sirom – po naninom receptu

Pogačice sa sirom po naninom receptu, od svega tri sastojka, izazvale su opštu pomamu kada sam recept prvi put objavila na svom instagram profilu. Brzo se spremaju, još brže pojedu, pa vam savetujem da odmah napravite duplu meru. Odlične su i kada se odmrznu!

pogačice sa sirom
Nanine pogačice sa sirom

Nije se desilo da krenemo na neko putovanje, a da nam nana ne zapakuje bar dve kutije ovih pogačica. Tata ih je zvao semenke, jer kad kreneš da ih jedeš – ne umeš da staneš. Kutija se otvarala pre nego što izađemo iz grada, a praznila se brzinom svetlosti.
Danas sam ih pronašla u naninoj svesci sa receptima, i na prvu sam pomislila da je neki sastojak zaboravila da navede. Bilo mi je nemoguće da nešto tako divno, meko i vazdušasto može da se pripremi sa bukvalno tri sastojka. I može.
I divne su.
Podsetile su me na malu mene na zadnjem sedištu “bube”, na tatinu desnu šaku koja po volanu udara ritam uz Creedence Clearwater Revival – Have you ever seen the rain, na mamin parfem i konstantno opominjanje za prekoračenje brzine. Volela sam da stojim na sredini auta i da ih oboje zagrlim, ko da smo u Muzičkom toboganu…Bili smo baš kul porodica… 😍

ℕ𝕒𝕟𝕚𝕟𝕖 𝕡𝕠𝕘𝕒č𝕚𝕔𝕖 𝕤𝕒 𝕤𝕚𝕣𝕠𝕞

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 250g margarina
• 300g punomasnog sira
• 600g brašna

• 1 jaje za premazivanje
• susam, kim, ili laneno seme za posipanje

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Ostavite margarin da odstoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Izmrvite sir i pomešajte ga sa margarinom. Brašno dodajte postepeno. Mesite dok testo ne postane takvo da ne ostavlja tragove na podlozi pri mešenju.
Ostavite umešeno testo da odstoji pola sata u frižideru, a nakon toga ga razvucite oklagijom na debljinu od 0.5cm. Čašicom za rakiju vadite pogačice i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite pogačice dobro izmućenim jajetom i pospite čime god želite. Neka odmaraju dok se rerna ne zagreje na 200°. Pecite ih 20 minuta.

Predlažem da ih isprobate uz domaću mocarelu.

Prijatno! 💜

Leave a Reply

Your email address will not be published.