Site Overlay

Praseći obraz sa prazilukom

Praseći obraz je, verovali ili ne, najsočniji komad mesa koji ste imali prilike da probate. Pekla sam ga u rerni, sa prazilukom i začinima. Bukvalno sam napravila remek-delo jelo! 🙂

Praseći obraz sa prazilukom

Da mi je neko pre samo tri dana rekao da ću sama uspeti da se izborim sa termički neobrađenom prasećom glavom, poslala bih ga psihijatru. Nisam nešto vešta u panglovanju, naročito ne delova mesa sa očima, ali kad se mora, šta ću… Negde sam davno čula da, ako hoćeš da budeš dobar u kuhinji, moraš da istreniraš želudac da ti ništa ne bude gadno.

Ovo mi je, za sada, bio najveći izazov…Stavila sam onu polovinu glave na dasku… Gleda ona mene, gledam ja nju, i pitam se kome je teže… Izguglam anatomiju praseće lobanje, latim se noža i krenem… Borba je trajala dobrih sat vremena, uz ovakav 🤢 izraz lica, ali sam na kraju uspela da odvojim meso od kostiju, i da dobijem jedan sjajan komad obraza, koji sam ispekla u rerni.Mogu vam reći da je ovo jedan od najboljih komada mesa koje sam imala prilike da probam u životu. Obraz je prošaran krtinom. Htelo me je pèčenje, pa je i kožica bila hrskava.

Jeste li ikada jeli praseću glavu?

Sama priprema je laganica, a ne treba vam ni bog zna šta od sastojaka. Uživaćete u ukusu, obećavam vam!

Sastojci:

Za jednu porciju

• 1 praseći obraz
• 1 struk praziluka
• malo soli
• malo tucane paprike
• ruzmarin
• malo limunove kore

Priprema:

Dobro izmasirajte meso, napravite nekoliko rezova, i u rezove stavite malo ruzmarina. Meso usolite po ukusu, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stepeni, otprilike 45 minuta. Obraz ima dosta masnoće, pa vam dodatna masnoća nije potrebna. Kolutove praziluka začinite tucanom paprikom i poslažite u posudu u kojoj se peče. Nakon 15 minuta, jelo je gotovo.

Servirajte praziluk na tanjir, narendajte malo limunove kore, pa preko spustite komad mesa.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.