Praseći obraz je, verovali ili ne, najsočniji komad mesa koji ste imali prilike da probate. Pekla sam ga u rerni, sa prazilukom i začinima. Bukvalno sam napravila remek-delo jelo! 🙂

Da mi je neko pre samo tri dana rekao da ću sama uspeti da se izborim sa termički neobrađenom prasećom glavom, poslala bih ga psihijatru. Nisam nešto vešta u panglovanju, naročito ne delova mesa sa očima, ali kad se mora, šta ću… Negde sam davno čula da, ako hoćeš da budeš dobar u kuhinji, moraš da istreniraš želudac da ti ništa ne bude gadno.
Ovo mi je, za sada, bio najveći izazov…Stavila sam onu polovinu glave na dasku… Gleda ona mene, gledam ja nju, i pitam se kome je teže… Izguglam anatomiju praseće lobanje, latim se noža i krenem… Borba je trajala dobrih sat vremena, uz ovakav izraz lica, ali sam na kraju uspela da odvojim meso od kostiju, i da dobijem jedan sjajan komad obraza, koji sam ispekla u rerni.Mogu vam reći da je ovo jedan od najboljih komada mesa koje sam imala prilike da probam u životu. Obraz je prošaran krtinom. Htelo me je pèčenje, pa je i kožica bila hrskava.
Jeste li ikada jeli praseću glavu?
Sama priprema je laganica, a ne treba vam ni bog zna šta od sastojaka. Uživaćete u ukusu, obećavam vam!
Sastojci:
Za jednu porciju
• 1 praseći obraz
• 1 struk praziluka
• malo soli
• malo tucane paprike
• ruzmarin
• malo limunove kore
Priprema:
Dobro izmasirajte meso, napravite nekoliko rezova, i u rezove stavite malo ruzmarina. Meso usolite po ukusu, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stepeni, otprilike 45 minuta. Obraz ima dosta masnoće, pa vam dodatna masnoća nije potrebna. Kolutove praziluka začinite tucanom paprikom i poslažite u posudu u kojoj se peče. Nakon 15 minuta, jelo je gotovo.
Servirajte praziluk na tanjir, narendajte malo limunove kore, pa preko spustite komad mesa.
Prijatno!