Site Overlay

Prženice – nedeljni porodični doručak, na tatin način

Prženice, ribanjke, pohovan leba, leba u jaja, pofezne… Sve su to nazivi za jedno od najekonomičnijih doručaka, koji svi volimo. Nana i tata su me naučili da ih pripremam na ovaj način. Budu mnogo ukusnije kada su mekane i krckave u isto vreme.

prženice, ribanjke, pohovan hleb
Prženice

Volela sam nedelje kojima me je jutrom budio miris prženica. Bili smo tročlana porodica, kupovali smo po jedan hleb dnevno, ali se petkom kupovalo dva, jer nedeljom je tata pravio “pohovan ‘leba”. Niko to nije radio bolje od njega. Dok smo mama i ja još u krevetu, on popije kafu i pripremi nam doručak. Pored prženica, mogao je da dođe u obzir samo jogurt.

Nije bilo tanjira, viljušaka na stolu… Ovo se jelo direktno iz ovala. Tata i ja smo redovno “kao slepci” brisali ruke o stolnjak. Te smo manire pokupili iz kafane. 😂 Mama je od toga ludela, i na kraju nam je ukinula stolnjake za ručavanje i uvela mušemu. Onda smo mastili samo šolje. 🙂 Uvek je ostajalo prženicâ od doručka. Plan je bio da se jedu hladne za večeru. Ali u kući Smiljkovića to nije doživljeno. Svako malo se čuje otvaranje i zatvaranje rerne u kojoj su stajale, a nakon nekog vremena, i spuštanje ovala od rostfraja u sudoperu. Taj zvuk je označavao da od naše večere nema ništa. 😂T

ata je bio iz radničke porodice, deka je bio ženskaroš i raspikuća, a nana stub svega. Od jednog dinara je pravila dva, pa se tako i ovog trika dosetila, kojem je i tatu naučila. Štedelo se na jajima, jer je masti uvek bilo u kući.

Kada pravim prženice, uvek ih ovako pripremam.
Kao nana.
I kao tata. ❤

Sastojci:

• 3 jaja
• vegete po ukusu
• stari hleb
• mast ili ulje za prženje (uvek kombinujem)

Priprema:

Jaja penasto umutiti, dodati vegetu po uukusu. Umakati kriške hleba u jaja s jedne strane i pržiti na umerenoj temperaturi dok lepo ne porumene sa obe strane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.