Site Overlay

Punjene paprike – keto varijanta bez pirinča

Punjene paprike su mi jedno od omiljenih jela. Pošto sam na #keto režimu ishrane, umesto pirinča sam koristila brašno od karfiola. Nema neke velike razlike. Čak i ako niste na ovom režimu, isprobajte ovaj recept, verujem da će vam se dopasti.

kokodbake punjene paprike
Punjene paprike – keto varijanta

Otkako sam u špajzu pronašla novi oštar nož, nisam kupila mleveno meso. Uvek znam šta sam kupila, i uvek je ukus taj koji i želim, bez neprijatnih iznenađenja. 🙂 Punjene paprike sa mesom iseckanim na sitne komade budu mnogo ukusnije od onih koje se prave na standardni način. Koristila sam samo svinjsko meso.

Umesto pirinča, koji nije “keto friendly”, koristila sam ono svoje brašno od karfiola. Iskreno nisam verovala da će ukus biti kako treba, ali činjenica da sam ovo doručkovala, govori da nisam mogla baš da odolim. 🙂 Ukoliko ste na keto režimu, ovaj hleb sa slike doživite kao dekoraciju. 🙂

Sastojci:

Za 8 paprika

• 1 kašika masti
• 1 veća glavica crnog luka
• 300g sitno sečene svinjske plećke (masnije)
• 5 kašika brašna od karfiola
• malo bibera u zrnu
• 2 paradajza
• kašičica aleve paprike
• vegeta, biber u zrnu

Priprema:

Sitno seckani crni luk propržite na masti, uz dodatak soli i bibera po ukusu, dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte sitno seckane kockice svinjske plećke i pržite ih tek da promene boju. Dodajte brašno od karfiola, alevu papriku, vegetu i biber po ukusu.

Kada se fil ohladi, napunite paprike i zatvorite svaku četvrtinom svežeg paradajza. Ređajte ih u podmazani sud za pečenje (ja sam ih pekla u zemljanim posudicama), nalijte malo vode u koju ste dodali malo vegete i pecite ih poklopljene na temperaturi od 220 stepeni nekih 20 minuta. Zatim ih otklopite, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene i dok ne ispari voda.

Ovo je, kako je moja mama govorila, letnja varijanta punjenim paprika. Najviše volim da ih pripremam u kasnu jesen, od paprika koje nazivaju “vrške”. To su paprike iz one poslednje berbe, sitne, ali preukusne. Možete da ih očistite od semenki (kao za punjenje) i da ih zamrznete. Tako ćete i u toku zime imati mogućnost da ih pripremate. Bitno je samo da ih punite smrznute i da ih stavite u hladnu rernu. Dodavanje vode vam nije potrebno, jer će pustiti vodu dok se u rerni budu razmrzavale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *