Site Overlay

Rolat od mesa – sastavni deo novogodišnje trpeze

Rolat od mesa je moja nana spremala uoči svake Nove godine. Uglavnom ga je spremala od mlevenog mesa, dodavala celo kuvano jaje i što šarenije povrće, pa je, kada ga iseče, više ličio na neki kolač nego na mesni rolat.

rolat od mesa
Rolat od mesa

Zašto meni niko nije rekao da rolovanje mesa nije nikakva nauka? Uvek sam mislila da ti za to trebaju debeli živci, sa kojima sam u manjku. Zadovoljavala sam se kupovnim, obično bez punjenja, ali nešto se okuražih da probam da to izvedem sama. Pošto sam odbila kupovni rolat, mesar se, najblaže rečeno, nije ni potrudio da mi meso iseče kako valja. Tim pre sam morala da razbijem kako ću ovo da spremim! U inat!

Nije komplikovano nimalo, samo treba strpljenja.

Sastojci:

• 1kg svinjskog buta
• 2 pune kašike senfa
• 200g edamera u listićima
• 200g pečenice
• 3 pečene paprike
• začini po ukusu
• 250g slanine

Priprema:

Zamolite mesara da vam lepo iseče meso za rolat, a ne ko ovaj moj, da moram da spajam. 😄 Meso istucajte tučkom što tanje možete. Meso sam prebacila na papir u koji je bilo uvijeno. Posolila i pobiberila sa obe strane i ostavila da odstoji sat vremena. Razmazala sam senf po celom mesu, pa je odstojalo još pola sata. Na 2/3 mesa, gledajući od sebe, poređala sam listove pečenice, preko toga listove kačkavalja, i na kraju, po sredini, pečene paprike koje sam očistila od semenki. Papir mi je pomogao da meso lakše uvijem. Sve dobro pritisnite i ostavite još 15 minuta. Preko toga poslažite listove slanine, umotajte čvrsto u pouljeni papir za pečenje i ubacite u rernu zagrejanu na 220°. Nakon pola sata, smanjite temperaturu na 180° i pecite još oko 40 minuta (sve zavisi od jačine rerne i debljine rolata), a zatim razmotajte rolat i pecite još 15. Sačekajte da se lepo ohladi, a onda secite. Nije se raspao, preponosna sam! 😀😀😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.