Site Overlay

Sarmice u vinovom listu – po receptima mojih tetaka

Sarmice u vinovom listu su mi u top 5 omiljenih jela zauvek! Moje tetke su bile majstori za sarmu, a ovo je recept kojim sam ujedinila sve njihove tehnike. Teta Ankicin način pečenja, teta Micin i teta Biljin fil, a nanin način uvijanja. I ne znam drugačije, samo ovako! U trougao!

sarmice u vinovom listu
Sarmice u vinovom listu
𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:


• Vinov list
• Mešano mleveno meso
• Crni luk
• Šargarepa
• Celer
• Pirinač
• Začini

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Karamelizujte sitno seckani crni luk. Ovo je glavna stvar za pun ukus. Kada luk dobije predivnu zlatnu boju, dodajte rendanu šargarepu i celer. Dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte so i biber, a nakon toga i mleveno meso. Dovoljno je da ostane na vatri dok ceo fil ne sjedinite. Dodajte alevu papriku po ukusu i dobro promešajte. Ja stavim i ljutu tucanu, jer volim. Vi ne morate. 🙂 Dodajte pirinač koji ste ocedili nakon što je bar pola sata stajao u vreloj vodi. Bez pirinča, ovo vam je fil i za musaku, a sa pirinčem je i za sarme od kupusa i punjene paprike.

Podmažite uljem posudu za pečenje, stavite nekoliko listova na dno, pa preko toga ređajte sarmice. Nisam napravila tutorijal za uvijanje, ali dovoljno je da pratite žilice na listu, sigurno ćete shvatiti kako se to radi.

Moja je nana govorila da sarmice moraju da stanu u jedan red, ali mene mrzi da ih pečem iz tri puta, pa ih obično ređam u dva reda. Jedan red se pojede prvog dana, a drugi sledećeg. Tako budu oba reda zapečena kako valja. I verujte, drugog dana budu još ukusnije!

Kada ste naređali sarmice, prelijte ih goveđim ili pilećim bujonom, tako da ogreznu. Poklopite sud ili ga prekrijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Smanjite temperaturu na 180 i pecite oko sat vremena. Nakon toga otklopite, smanjite na 150 i pecite dok ne ispari sva tečnost, a ostane samo divna masnoća. 🙂

Služite uz kiselo mleko ili pavlaku, a može i klot, jer su savršene bez dodataka!

Super su i hladne, ko voli!
Ja da! 🙂

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.