Site Overlay

Sirup od ljubičastog bosiljka – Ocmium Basillicum

Ovaj prokleti #covid19 ima svojih prednosti. To besomučno sedenje kod kuće me je nateralo da se posvetim uzgoju aromatičnog bilja u saksijama na terasi. Ljubičasti bosiljak je toliko poludeo, da bukvalno na nedeljnom nivou mogu da pravim ovaj sirup. Budući da sam pre nekoliko godina uspela da ubijem čuvarkuću, kojoj stvarno nije potrebna nikakva nega, preponosna sam na svoje biljčice!

Sirup od ljubičastog bosiljka se prelako pravi. Prezentovaću vam svoj, a i vi sami možete da se poigrate sa aromama, sigurna sam da nećete pogrešiti! Sirupe možete praviti bukvalno od svakog aromatičnog bilja, potrebna vam je samo dobra volja.
Rastvoren u vodi, uz dodatak svežeg bosiljka, neodoljivo će podsećati na ledeni čaj, a biće vam sjajno osveženje u vrelim letnjim danima. Boja mu je predivna, i mnogi kojima budete poslužili ovaj sok, neće verovati od čega je. Svi gosti uvek biraju moje domaće sokove, iako uvek imam i kupovne. Čak sam i jednog okorelog “kokakoličara” navukla na ovo!
Sledeće godine ću na terasi zasaditi mini plantažu bosiljka, jer bez ovoga u kući ne želim da budem.
Umesto rafinisanog šećera, možete koristiti i ksilitol, odnosno brezin šećer, koji, za razliku od ostalih zaslađivača, ima aromu najpribližniju belom šećeru.

sirup od ljubičastog bosiljka

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 300g šećera
• 2dl vode
• ljubičasti bosiljak
• sok od 1 limuna

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:
Prelijte šećer vodom i ostavite da ključa na šporetu oko 10 minuta.
Dodajte bosiljak. Ja sam dodala listova koliko je stalo u kutiju od porodičnog Frikomovog Quattro sladoleda (verujem da je svako ima u kući). Kada dodate biljke, smanjite temperaturu, treba lagano da ključa.
Kuvajte još 15 minuta, zatim procedite kroz sitnu metalnu cediljku i dooobro ispritiskajte lišće, dušu mu iscedite! Ja obično pojedem to što ostane, bude predivno, verujte mi! U proceđeni sirup dodajte sok jednog limuna, a onda ga opet vratite na ringlu. Dovoljno je samo da baci ključ.

Kada se ohladi, presipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru.

Pogledajte recept za sirup od matičnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.