Site Overlay

Slatko od kupina – onako kao nekad

Slatko od kupina i kafa u krevetu… Zar nije predivno kada te dečko tako probudi?
A da, ja nemam dečka. A ni kafa nije domaća. Sa automata je. 😂 Ali slatko je domaće. Onako kao nekad.

slatko od kupina
Slatko od kupina

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• Kupine
• Šećer
• Voda

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Gotovo se sva slatka pripremaju u razmeri 1:1. Dakle, koliko voća, toliko i šećera. Ja sam ovo slatko pravila od divljih kupina koje sam sama brala na Malom Jastrepcu.

Mali Jastrebac je raj na zemlji. Vazduh miriše na parfem, a vegetacija je neverovatna. Nalazi se na svega tridesetak kilometara od Niša, i definitivno ga treba uvrstiti u destinacije koje morate posetiti. Ukoliko ste ljubitelj prirode, divljeg voća i predivne izvorske vode, ovde ćete naći sve što vam je potrebno. U podnožju leži Krajkovačko jezero, omiljeno izletište mnogih južnjaka.

Elem…

Kupine što manje dirajte rukama, da ih ne povredite, jer su mnogo nežne. Spustite ih u cediljku i istuširajte hladnom vodom. Dobro ih ocedite. Kada se ocede, presipajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko i dodajte šećer. Najbolje je da oba sastojka sipate istovremeno, jer ćete ih tako najbolje promešati. Ostavite ih da tako ušećerene odstoje nekoliko sati. Dodajte vode da natopite kupine, ali ne preterujte. Voda treba tek da ih natopi, ne da ih udavi. 😄

Kuvajte na tihoj vatri, dok se šećer ne rastopi, a onda slobodno malo pojačajte. Zaboravite na mešanje, to je dosadno. Šerpu blago protresajte, kao kad puckate kokice, samo mnooogo laganije, ne želite da se opečete. Tako će se pena skupiti po sredini i biće vam lakše da je izvadite. Posle nekih pola sata kuvanja, izvadite malo slatka na tacnu, da proverite koliko se zgusnulo. Neka se na tacni prohladi, kako biste dobro ocenili koliko je još potrebno da se kuva. Slatko će vam samo reći kada je gotovo, bukvalno će da vam prošapuće kroz penu koja se sada ravnomerno rasporedila.

To je to! 😍

𝙎𝙚𝙧𝙫𝙞𝙧𝙖𝙣𝙟𝙚:

Nemoj da se nekom desilo da slatko posluži bez čaše ledene vode sa kašičicom preko i bez poslužavnika sa miljeom, to je slatkohuljenje! 😉.

Leave a Reply

Your email address will not be published.