Site Overlay

Šnenokle – slatkiš koji su novotarije bacile u zaborav

Šnenokle su slatkiš koji se priprema od namirnica koje svako ima u kući. Preukusne su i koštaju ništa para. Inače su austrijska izmišljotina, pa nije ni čudo što ih je moja prababa sa severa donela u Niš.

šnenokle kokodbake
Šnenokle ili paradižot

Super mi je to što na današnje vreme možeš da napraviš slatkiš od grilovane rabarbare umočene u feromone dinosaurusa, ali mi nikako nije super što većina diže ruke od predivnih poslastica na kojima smo odrasli.

Kada god smo se okupljali kod tetke na porodičnom ručku a da nije bilo slatkiša, tata i teča su nam pravili šnenokle. Ređali su ih u vatrostalnu činiju, a preko posipali rendanim limunom i narandžom. Kada svi sipamo svoje porcije, tata primakne sebi činiju i otrsi sve iz nje. 🙂

Pravila sam ih u ponoć sinoć. Prijele mi se. 🙂

Sastojci:
• 4 jaja
• 1l mleka
• 4 kašike šećera
• 2 vanilin šećera
• 3 pune kašike brašna

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa belanac umutite u čvrst sneg. Nikada neću da zaboravim kako mi je nana Daca objasnila šta to znači “čvrst sneg”. 🙂 Kaže ona meni ovako: “To ti je, sine, kad umutiš, pa izvrneš činiju iznad glave, a ono se ne pomeri!”

I još jedan hint. Činija u kojoj mutite, kao i žice od miksera, moraju da budu potpuno suve.

Oko 900ml mleka zagrejte do tačke ključanja, smanjite temperaturu, i lagano kašikom spuštajte knedle od belanaca. Predlažem da koristite tiganj za sotiranje, biće lakše da ih okrećete.Vadite knedle rešetkastom kašikom i slažite u činiju. Ja sam slagala u male činije. Žumanac umutite sa šećerom, običnim i vanilinim, pa dodajte preostalih 100ml mleka i brašno. Sve dobro umutite mikserom. Neprekidno mešajući, dodajte smesu u mleko u kome su se kuvala belanca. Malo pojačajte temperaturu, i ne prekidajte s mešanjem dok ne dobijete gust krem. Prelijte preko knedli od belanaca. Šnenokle se jedu i tople i hladne, ko kako voli. Pospite ih rendanom korom narandže, cimetom, kakaom. po želji.

Prijatno! 💛🤍💛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *