Site Overlay

Sote Stroganoff – kuvanje na tihoj vatri je mama

Sote Stroganoff, od svinjskog mesa, koji se topi u ustima, uz fenomenalni zeleni pire od brokolija, miriše na dugogodišnje prijateljstvo! 🥰🥰🥰

sote stroganoff kokodbake
Sote Stroganoff

Otkako imam ovaj blog, maštam o tome da moja Anđa i ja kuvamo zajedno! I desilo se, konačno! 💕 Kad kuvaš uz mnogo smeha i mnooogo ljubavi, promašaj je nemoguć! Izbegle smo testeninu, i kao prilog napravile zeleni pire od brokolija. Već sam iznosila svoj stav o kuvanom povrću, ali kada Anđa kaže da će mi se nešto od hrane svideti, ne postavljam potpitanja. 🙂

Sastojci:

Za 8 osoba

• 2 kg svinjskog buta
• 2 kašike senfa
• 2 glavice crnog luka
• 5dl belog vina
• 1 kocka za supu
• 3-4 čena belog luka
• 1 puna kašika vegete
• 1 kašika bibera
• 1l neutralne pavlake
• 500g svežih šampinjona
• 5-6 kiselih krastavaca

Priprema:

Meso isecite na duguljaste komade, a onda ga usolite i začinite po ukusu. Ostavite da odstoji sat vremena, a zatim umešajte sa senfom.
U dubokoj šerpi, na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, da postane staklast. Dodajte vegetu i biber po ukusu. Kada luk postane staklast, dodajte krupno sečene šampinjone, kratko propržite i dodajte meso. Prodinstajte dok meso ne promeni boju, a zatim nalijte vinom da ogrezne. Dodajte kocku za supu, promešajte, ostavite da provri, a zatim kuvajte na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dodajte 0,5l neutralne pavlake i nastavite sa krčkanjem. Sote se krčka oko 5 sati. Pola sata pre kraja meso treba da se raspada. Dodajte ostatak neutralne pavlake, pustite da prokuva, popravite ukus začinima ukoliko je potrebno. Deset minuta pred kraj, dodajte kisele krastavčiće isečene na trake.

Pire od brokolija:

Skuvajte 500g smrznutog brokolija sa jednim krompirom, glavicom crnog luka, šargarepom, oljuštenom tikvicom. Kada voda prokuva, dodajte vegete po ukusu. Kada je povrće kuvano, iscedite vodu, izblendajte štapnim mikserom, dodajte bibera po ukusu.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *