Site Overlay

Špikovana patka – alal mi patka :)

Špikovana patka se našla na meniju neposredno nakon vakcinacije kineskom vakcinom protiv kovida-19. Možemo je smatrati nuspojavom. 🙂 Nikad je pre nisam spremala, štaviše, nisam ni probala pačetinu, i malo je reći da sam oduševljena. Ovo morate da probate! Na isti način možete da pripremate bilo koju živinu.

špikovana patka kokodbake
Špikovana patka

Nišlije psuju kao kočijaši. Morate baš žešće da nas isprovocirate da bi psovka koju vam uputimo imala uvredljiv ton. Koristimo ih kao poštapalice, i najčešće kao pojačivače emocija.

Jedan moj poznanik, Nišlija, obrazovan i kulturan čovek, imao je to zadovoljstvo da se na kanskom festivalu nađe oči u oči sa Sharon Stone. Obratio joj se na čistom niškom sa:

“Kol’ko si lepa, be, je*em ti mater!”

Sharon se samo ljubazno nasmešila i nastavila svojim putem! 😄

Nišlija ti neće reći “svaka čast!” ili “alal vera!”. Reći će “alal ti patka” onda kad je nečim stvarno oduševljen. ❤

Špikovana patka na slici je apsolutno zaslužila ovaj komentar, tim pre što ju je strogi komša sa sprata iznad ocenio čistom desetkom. 😄 Nikad nisam bila komšijski tip, ali ova pandemija koja nas je snašla me je zbližila sa porodicom koja živi sprat iznad mene. Divni, prezabavni i krajnje neopterećujući ljudi kakve samo možeš da poželiš u svom okruženju. Postali smo familija. ❤ Često idemo zajedno u nabavku, a često i kuvamo zajedno. Nakon moje vakcinacije prvom dozom kineske vakcine, patka je bila “must have” na meniju. Nikad je nisam spremala, štaviše, nisam je ni probala. Posle ovoga, poželela sam da je jedem svakodnevno! 💜

Sastojci:

• 1 patka (ova moja je bila od 3kg)
• 1 narandža
• 3-4 čena belog luka
• 1 puna kašika soli
• 1 kašika bibera u zrnu
• voda
• 300g mesnate slanine
• 1.5dl belog vina

Priprema:

Patku operite, očistite od iznutrica, doooobro je izmasirajte i ostavite je da prenoći u dubokoj posudi, prelivenu vodom u koju ste dodali so, narandžu isečenu na četvrtine, čenove belog luka uzdužno isečene na polovine i biber. Sutradan je izvadite iz vode, usolite po ukusu i ostavite sat vremena da se dobro prosuši. Za to vreme, naseckajte slaninu na štapiće i dodajte sitno seckani beli luk. Iskoristila sam onaj iz vode (ništa se ne baca!). Napunite patku slaninom i belim lukom, zatvorite čačkalicama da ništa ne ispada i smestite je u dublji sud za pečenje.

Stavite je u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite sat i po vremena. Nakon toga je zalijte močom, i vratite na pečenje, ali smanjite temperaturu na 180 stepeni. Na svakih pola sata prelivajte meso močom, a pred sam kraj pečenja, nalijte vinom. Gotovo je kada kožica postane zlatnobraon i hrskava.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.