Site Overlay

Taljatele na niški način – pikantno i jednostavno

Taljatele na niški način sam osmislila u trenutku kad nisam imala gotovo ništa od namirnica, a mrzelo me je da odlazim u nabavku. Sa malo kozjeg sira, samo skuvane, a zatim i upržene domaće taljatele, pravi su muški doručak!

taljatele na niški način
Taljatele na niški način

Moj tata nije voleo italijansku pastu.
Uguraju, govorio je, trista svačega unutra, pojma nemaš šta jedeš! (Nije govorio “svačega”, govorio je ono što nije pristojno napisati na blogu 😂)
Voleo je nasuvo s krompirom, domaće rezance iz supe, valjuške… Ovo bi ga sigurno oborilo s nogu. ❤

Ništa od namirnica u kući, pa sam opet morala da se snalazim, ne bih li sebi napravila doručak. Taljatele su domaće, i ukoliko imate mašinu za rezance, prave se baš jednostavno!

Kada bi se ove moje taljatele na niški način našle na meniju nekog fensi restorana, insistirala bih da se zovu “Spicy South”! Mi Nišlije obožavamo ljuto. Valjda je to do vrele južnjačke krvi i temperamenta, pa su nam jela koja su neljuta uglavnom i bezukusna.

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:
• 100g taljatela
• 1/2 kašičice vegete
• 1/2 kašičice ljute tucane paprike
• 1/2 kašičice aleve paprike
• malo belog luka u prahu
• 50g kozjeg sira
• malo ulja

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Skuvajte taljatele u slanoj vodi, dobro ih ocedite, a zatim ih propržite na ulju. Dodajte alevu i tucanu papriku i sve dobro promešajte. Presipajte u posudu za pečenje, narendajte preko kozji sir i ubacite u rernu da se sir otopi. Podignite rešetku na najviši nivo u rerni, brže će biti gotove. Preko sam dodala “potpisanu” mrvljenu papričicu, koju sam ispeckala upaljačem. Tu foru sam ukrala od mamine prijatejice, teta Goce iz Zaječara. Nikada neću da zaboravim koliko sam volela da udišem miris ispeckanih papričica, koje je ona često, onako damski, peckala Zippo upaljačem, čak i u ekskluzivnim restoranima. Kada je neko dama, dama je uvek!

Može i bez ljutih začina, ali ovako je mmmmm!

Prijatno! 🥰

Leave a Reply

Your email address will not be published.