Teleća čorbica je jedina tvorevina koja se jede na kašiku, a koju sam volela kao dete. Doduše, jela sam je samo u kafani. Kod kuće ne. 🙂 Onda sam naučila da je u kućnim uslovima napravim kao u kafani.

Kao klinka nisam volela čorbe. Bukvalno su mi se creva okretala od kuvane zeleni. Kad vidim one kolutove u tanjiru, tačno mi je život presedao. Jedino sam čorbe jela uz moranje (sve sam ostalo trsila), sve do momenta dok ispod gornjeg dela ogromnog trpezarijskog stola i daske koja je služila da se sto razvuče, nisam našla šupljinu u koju sam gurala sve ono što nisam htela da pojedem. Meseci su prošli pre nego što je sto razvučen. Tek je tada ispala gomila osušenog i ubuđalog povrća. Predložila sam da od toga napravimo vegetu.
Majka je toliko pobesnela da nije mogla ni da se razdere, a od tada mi je dozvoljeno da ne jedem kuvanu zelen.
Jedina čorba koju sam uvek rado jela, bila je teleća #kafanska čorbica. I to samo u kafani. Tata je govorio da je u kafani sve ukusnije i drugačije zato što prođe kroz šuber. I ima logike.
𝑺𝒂𝒔𝒕𝒐𝒋𝒄𝒊:
• 300g teletine
• 2 šargarepe
• 1 crni luk
• 1 paškanat
• 1 koren peršuna
• 1 veza peršuna
• 200ml kisele pavlake
• 1 jaje
• vegeta
• biber
𝑷𝒓𝒊𝒑𝒓𝒆𝒎𝒂:
Teletinu iseći na kockice. Preliti vodom i kuvati na umerenoj temperaturi. Vaditi kašikom penu od mesa i kuvati dok pene više ne bude. Šargarepu i luk naseći na kockice, a belu zelen na polovine. Celu vezu peršuna zavezati koncem i sve zajedno ubaciti na kuvanje. Preliti mlakom vodom. Sve ukupno vam je potrebno oko 2l vode. Na pola kuvanja, dodati vegetu i biber. Kada povrće bude kuvano, ostaviti čorbu da se prohladi. Ja izvadim belu zelen i vezu peršuna. Tolerantni na zelen i to pojedu. Dodati jaje umućeno sa pavlakom. Uz mešanje, prokuvati čorbu. Dodati još začina po ukusu. Posuti svežim peršunom i poslužiti.
Prijatno!