Site Overlay

Tespidže – kao da jedeš tulumbe i urmašice istovremeno

Tespidže, tespič, tespišta, tatlije… Mnogo je naziva. Nisam sigurna čijoj kuhinji ova predivnost pripada. Ja sam recept dobila u Skadru, pa ga doživljavam kao deo albanske kuhinje. Najlepši kolač od svih softanih kolača koje sam do sada imala priliku da probam!

tespidže kokodbake
Tespidže

Na leto 2019. godine, posetila sam Skadar. Ovaj gradić na slatkom moru me je impresionirao na svim nivoima. Pre svega uređenjem, jer je zbirština najrazličitijih stilova, a zatim i hranom. Prvi put sam tamo probala pijanog šarana u sosu od paradajza, a ovo čudo na slici me je bacilo na kolena.

Albanija je poznata po svojim sočnim kolačima. Nisam čak ni sigurna jesu li to izvorno turski ili albanski kolači, a realno, nije ni važno. U jednom restoranu na samoj obali jezera, probala nešto što nisam nikada ranije. Odlepila od teksture i ukusa. To nije ni urmašica ni tulumba. To je neka perfektna fuzija ova dva kolača. Tespidže, tespišta, tespič… Veliko je pitanje je li to turski, crnogorski ili albanski kolač. Za mene je albanski, jer sam recept dobila od mame jednog predivnog i preharizmatičnog čoveka, koji je bio naš domaćin u Skadru.

Sastojci:

Za testo:
• 2 pune kašike šećera
• 500ml mleka
• 250ml ulja ili 125g margarina
• oštrog brašna po potrebi
• 2 jaja
• 1 prašak za pecivo
• šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)

Za preliv:
• 250g šećera
• 1 vanilin šećer
• 300ml vode
• nekoliko kolutova limuna

Priprema:

Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (ja sam stavila margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje. Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite (kao na slici).Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi. Ide savršeno uz Skenderbeg, albanski konjak!

Prijatno! 💜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *