Site Overlay

Troja – proja sa tikvicama :)

Pošto ovde ima mnogo više tikvica nego projinog brašna, TROJA mu dođe
prikladniji naziv, zar ne? 😂

troja proja sa tikvicama
Troja

Proja-troja je nešto što možete da pripremate svakodnevno. Sve što vam je višak u frižideru, možete da ubacite i obogatite joj ukus. Ja sam odabrala aromatični kozji sir koji joj je dao poseban šmek, a vi možete dodati šta poželite. Ajvar, suhomesnati proizvodi, sveža paprika, kiseli krastavčići… Šta god da ubacite, ukus će biti fantastičan! Bitno je samo da sve isečete na što manje komade, kako bi se sve lepo umešalo u smesu.

Tikvice, zbog svog neutralnog ukusa, mogu da podnesu bilo šta. U receptu ću navesti sastojke koje sam ja koristila, a vi se slobodno poigrajte. Lepota kuvanja i jeste u eksperimentisanju.

𝙎𝙖𝙨𝙩𝙤𝙟𝙘𝙞:

• 0,5 kg rendanih tikvica 🥒🥒🥒
• 2 jaja 🥚🥚
• 1/2 praška za pecivo
• 1 šolja jogurta
• 3 supene kašike projinog brašna 🌽
• 0,5 dl ulja
• malo kisele vode
• 200g feta sira
• vegeta

𝙋𝙧𝙞𝙥𝙧𝙚𝙢𝙖:

Tikvice ocedite od viška vode i sjedinite sve sastojke. Izmrvljeni feta sir dodajte na kraju, uz lagano mešanje. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Dok sam čekala da se rerna zagreje na 250 stepeni, izmrvila sam odozgo nešto malo aromatizovanog starog kozjeg sira (recept možete naći na mom blogu), sitno seckanog paradajza (samo meso, ništa semenke) i listiće origana koji gajim u saksiji na terasi. Peklo se 15 minuta na 250 stepeni, nakon čega sam smanjila temperaturu na 150, i pekla još 20 minuta. Presočno je i preukusno! Kozji sir je pustio svoj šmek, i ovo je bukvalno ko da jedete mediteran! Najbolja stvar je što je jako jeftino, jer je sezona svega, a s ovim možete i cara da poslužite!

Ukoliko je ohladite i isečete na sitne kocke, biće savršeno koktel posluženje. Na kockicu stavite komadić kačkavalja, nešto suhomesnato, maslinu i probodite čačkalicom. Dobićete divne kanapee.


Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *